Risken med att skamma

Hindrar skamning positiv förändring?

Ja det anser vi absolut att det gör. Om vi fortsätter att skamma varandra för att vi inte gör helt rätt alla gånger kommer diskussionerna att dö ut – och utan diskussioner skapar vi ingen medvetenhet – och skapar vi ingen medvetenhet så uteblir även positiva förändringar i nästa steg.

Idag lever vi i ett samhälle där alla är tillgängliga och vi får ta del av information väldigt snabbt. Det är naturligtvis väldigt positivt på de allra flesta sätt, men det gör också att det är lika lätt att snabbt vara kritisk till andra människor och det de gör. Att skamma människor anser vi är en stor fara för förändring. Risken för att människor tappar sin lust och sin handlingskraft blir överhängande om man skapar en miljö där alla blir rädda för att göra fel.

Ellos awards

Senaste veckan har vi precis fått uppleva hur flera kvinnor, starka namn inom jämställdhets- och inkluderingsarbetet, har blivit nominerade av ett större retailföretag, Ellos, i deras Ellos Awards-gala. Här ska fyra pristagare utses, kvinnor som alla, på olika sätt, genom sina sociala medier bidragit till att skapa en mer jämställd, inkluderande värld. 

De här kvinnorna går ut med sin nominering i sina sociala medier. Stolta såklart över att bli nominerade och bekräftade i sitt arbete, men det tar inte lång tid innan de blir skammade och uppmanade att bojkotta Ellos Awards. 

Det är klart att man kan ha åsikter om Ellos arbete och saker som de inte gör rätt. Men är det rätt att de här kvinnorna ska bära det? Nej tycker vi!

Elaine Eksvärd, retorikexperten, skrev så klokt på sin instagram “Man kan kritisera ett bolag UTAN att tysta och skamma kvinnor. Man kritisera storbolag OCH hylla kvinnor som gör skillnad. Det ena utesluter inte det andra.”

De här kvinnorna förtjänar att få njuta av sin nominering. Få känna framgångens vindar i håret en stund. Ingen är perfekt och de flesta av oss vill göra rätt därför måste vi hjälpa folk ibland att göra rätt och fortsätta lyfta och hylla förebilder.

Stöd positiv förändring

Vi tror på människan och vår lust att göra rätt, vår förmåga att förändras och utvecklas. Vi vet att mångfald och olikheter skapar innovation och en bättre värld men att begära att alla offentliga personer ska göra allt till punkt och pricka – vad blir det för förebilder? Ouppnåeliga och omänskliga förebilder. Och så skapar vi inte varaktig förändring.

Vi på Gigs for her vill ju visa att alla kan förändras, bidra till förändring och bidra till ett bättre samhälle. Ibland är det i de mer kommersiella sammanhangen man kan få fram de viktigaste frågorna och där man har störst chans att nå människor som man inte hade nåt i andra sammanhang!

Så vi säger Go girls! Upp på scen, gläns och fortsätt att förändra världen!

Om oss

Vi som har grundat Gigs for her är Madelene Lettman Persson och Lotta Amnebjer Nordqvist. Vi bestämde oss för att göra något tillsammans där vi kunde känna att vi gör skillnad.

Senaste inläggen

Följ oss på Facebook

Missa inga nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev?

Observera att det kan ta några timmar innan avregistreringen är genomförd!