Intervju Sven Hagströmer

Sven Hagströmer

Män som bidrar till jämställdhet inom svenskt näringsliv

Idag 19 november, Internationella mansdagen till ära, lanserar Gigs for her sin nya innehållsserie
Män som bidrar till jämställdhet inom svenskt näringsliv”.

Vi är övertygade om att om det ska ske en förändring mot ett mer jämställt näringsliv i Sverige så måste vi ha fler män med på tåget som också driver frågan. Vi vill därför lyfta män som gör skillnad och bidrar till ett jämställt näringsliv och vi vill även inspirera fler män att ta stafettpinnen kring jämställdhet.

Först ut i vår serie är …

Sven Hagströmer

I måndags träffade Madelene och Lotta, Gigs for hers grundare, Sven Hagströmer ute på Djurgården. 

Anledningen till att vi hörde av oss till Sven är för att vi anser att Sven är en viktigt spelare inom jämställdhet då han är grundare av Stiftelsen Allbright. Och som många av er vet ligger Allbright oss varmt om hjärtat då de arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet.

Så här säger Sven själv på Allbrights hemsida

Jag grundade Allbright eftersom att jag vet att bolag frodas när de leds av diversifierade ledningsgrupper, och när likvärdigt kvalificerade kvinnor och män ges samma chanser till utveckling. För 40 år sedan var Sverige pionjärer när det kom till kvinnors inkludering på arbetsmarknaden: sambeskattningen avskaffades samtidigt som ett omfattande barnavårds- och föräldraledighetssystem implementerades. Något senare kom även de öronmärkta pappamånaderna. Detta till trots var det tydligt att kvinnor inte nådde ledande positioner inom arbetslivet. Det blev uppenbart att de män som satt på makt inom bolag saknade viljan att befordra kvinnor till ledande positioner.
….
Jag råder alla män och kvinnor som står inför valet av en ny arbetsgivare att titta på ledningsgruppen. Ifall den endast består av män av samma ålder och bakgrund är det ett varningstecken. Ingen kan med rent samvete påstå att det är ett resultat av meritokrati. I ett samhälle under snabb utveckling har företag med välkvalificerade vd:ar och ledningsgrupper, som speglar samhället när det kommer till kön och bakgrund, en enorm konkurrensfördel.”

Se intervjun med Sven här

Mer om sven hagströmer

Sven Hagströmer är en välkänd finansman och har varit verksam i svenskt näringsliv i många år. Sven Hagströmer har bland annat grundat Avanza bank och investmentbolaget Creades.

Idag har Sven flera styrelseuppdrag och är styrelseordförande för börsnoterade Avanza och Creades.

Sven är även en samhällsengagerad person och är inblandad i flera sociala projekt, t ex Arbetsmäklarna på Tensta Gymnasium och Läxhjälpen. Han är också grundare av Stiftelsen Allbright med verksamhet i Sverige och Tyskland. Dessutom medgrundare till Berättarministeriet och Järvaveckan.

Vill du se ytterligare avsnitt i serien "män som bidrar till jämställdhet i Svenskt näringsliv"?

Om oss

Vi som har grundat Gigs for her är Madelene Lettman Persson och Lotta Amnebjer Nordqvist. Vi bestämde oss för att göra något tillsammans där vi kunde känna att vi gör skillnad.

Senaste inläggen

Följ oss på Facebook

Missa inga nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev?

Observera att det kan ta några timmar innan avregistreringen är genomförd!