Inkluderande rekrytering

Inkluderande rekrytering

Tips för en inkluderande rekryteringsprocess!

De flesta skriver under på att inkluderande rekryteringar är rätt. Men inkluderande rekryteringar kan också var svårt att få till. Framför allt för att det alltid finns en stor risk att du blir påverkade av dina egna preferenser och fördomar. Det är därför det är så viktigt att ni på arbetsplatsen ser till att ni har processer och rutiner på plats för att ni inte ska riskera att gå på den berömda magkänslan.

Vad vi menar med att skapa en inkluderande rekryteringsprocess är att ni dels ska se till att ni lyckas attrahera hela den potentiella målgruppen för tjänsten som ni letar kandidater till. Det vill säga se till att ni inte begränsar målgruppen på grund av t ex hur ni kommunicerar. Ni vill ju nå människor med olika kön, olika ålder, olika etnicitet, olika religionstillhörighet och olika utbildnings- och livserfarenheter – för att nämna några.

Att skapa team i din organisation med människor som har olika bakgrund och erfarenheter gör att du får fler perspektiv. Fler perspektiv skapar i sin tur innovation som i slutändan även kan resultera till mer klirr i kassan. Och vem vill inte åt det?!?

... så till våra tips!

Steg 1 – Kravspecifikation

Börja med att gå igenom noga vilka kompetenser, erfarenheter och kunskaper som ni behöver till denna roll. Ta gärna det här ett par varv extra. Det är inte sällan man sätter upp för höga krav som gör att onödigt många intressanta kandidater exkluderas i processen. Tänk noga igenom om vad som är riktigt viktigt och vad som istället är önskvärt. Ibland stirrar man sig blind på en erfarenhet/kompetens som rätt person kanske kan ta till sig på relativt kort tid. Då kanske den kompetensen helt enkelt inte är avgörande för processen. Se till att ni även är fler än en som tittar på kravsspecifikationen just för att fler perspektiv kan se på kravspecifikation på ett olika sätt. En vanlig grej är att vi ofta nördar ner oss i interna begrepp som kanske inte är lika självklara för någon som kommer utanför organisationen, men som skulle kunna vara helt rätt för tjänsten.

Steg 2 – Annonsen

Hur kommunicerar ni i annonsen. Tänk på att hur man kommunicerar och hur man använder ett språk också kan vara exkluderande. Allt ifrån att vissa ord kan vara kopplade till samhällsgrupper och könsroller till att man helt enkelt skriver med ett för krångligt språk.

Var kommunicerar ni? Ser ni till att annonsen är tillgänglig på rätt ställe och når annonsen den mångfald av kandidater som ni är ute efter att nå? Våga tänka nytt här!

Vad kommunicerar ni? Förutom innehållet i tjänsten, får ni fram varför det är så grymt att jobba hos er? Berättar ni hur grymma ni är och vilken fin företagskultur ni har? Och viktigt att vara äkta här!

Steg 3 – Urval

Vill ni bygga mångfald måste ni vara tydliga med era processer. Låt inte kompisar ha förtur i rekryteringsprocesser. Viktigt att ni backar tillbaka till kravspecifikation och verifierar vad det är ni verkligen söker här.

Se till att de som arbetar med att anställa (rekryterare eller rekryterande chefer) består av en varierad grupp. Detta gör att ni kan fatta beslut med hänsyn till olika perspektiv och det är mer sannolikt att ni väljer en kandidat som är rätt för rollen.

Var noga med att rekryteringsprocessen ska se likadan ut för alla kandidater som söker. Vill ni ta det ett steg längre där ni verkligen inte ska färgas av preferenser och fördomar, så kan ni prova att göra ansökningshandlingar anonymiserade eller prova CV-lös rekrytering.

Steg 4 – Intervjudelen

Skapa en varm atmosfär, kandidaten ska känna sig välkommen. Vi vill ge den här personen alla förutsättningar för att få visa upp sitt bästa jag.

Fundera också på vem eller vilka som genomför intervjun, har ni möjlighet att visa upp den mångfald ni söker så är det bra för att skapa en inkluderande känsla. Se till att ni har ett bra underlag för intervjun. Alla kandidater ska få samma intervjufrågor. Fokusera på frågor som är direkt kopplade till de kompetenser och egenskaper som efterfrågas för den här tjänsten.

Steg 5 – Anställning / Onboarding

När rekryteringen är klar gäller det att börja förbereda för onboardingen av din nya anställda. Det du gör i onboardingfasen kommer att vara avgörande för din nya medarbetares prestation och känsla av tillhörighet till företaget och det specifika teamet.

Tänk på att vara lika noga med att skapa en tydlig on-boardingprocess som ni lätt kan följa hos er. Det funkar inte att bara ha en inkluderande rekryteringsprocess. Det är internt som den stora utmaningen sen startar. Hur ni skapar en inkluderande kultur… kommer det mer om i ett annat blogginlägg .

Behöver ni hjälp?

Behöver ditt företag hjälp med rekrytering? Hela rekryteringsprocesser, delar eller kanske en tillfällig resurs inom rekrytering?

Eller behöver du stöttning i att sätta processerna hos er för att skapa en inkluderande rekryteringsprocess.

Hör av dig till oss!

logga

Om oss

Vi som har grundat Gigs for her är Madelene Lettman Persson och Lotta Amnebjer Nordqvist. Vi bestämde oss för att göra något tillsammans där vi kunde känna att vi gör skillnad.

Senaste inläggen

Följ oss på Facebook

Missa inga nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev?

Observera att det kan ta några timmar innan avregistreringen är genomförd!