Gig, gig:are och gigekonomi

VAD ÄR GIG, GIG:ARE, ATT GIGGA OCH GIGEKONOMI?

Eftersom Gigs for her är nystartat, så är vi ofta ute och pratar om Gigs for her och vad vi erbjuder. Vi möter då en hel del som inte är helt säkra på vad gig, att gigga och gig:are är, så här kommer en liten crash course för dig som vill ha en liten uppdatering.

Vad är gig?

Gig är ett ord som kommer från musikvärldens gig, där en artist eller ett band som spelar under en begränsad tid och sen åker vidare till nästa ”gig”. På samma sätt genomför den som giggar idag ett uppdrag eller ett projekt under en begränsad tid och därefter går man vidare till nästa uppdrag. Det är också vanligt att man pratar om att man jobbar projektbaserat.

Vad är gigekonomin?

Den nya rörliga arbetsmarknaden har fått namnet gigekonomi, istället för att vara anställd ”giggar” man, dvs jobbar som konsult i projekt, uppdrag och tillfälliga anställningar. Idag ser vi bara början av den rörliga arbetsmarknad som framtiden kommer att erbjuda. Andelen gig:are växer snabbt; i Sverige är det cirka 28% som giggar och man tror att det kommer att fortsätta att öka inom alla yrkeskategorier.

Vi ser mer och mer efterfrågan på uppdragsbaserade jobb. Både från arbetstagaren som söker en friare tillvaro, att bestämma själv när, var och med vad man jobbar, men också från arbetsgivaren/uppdragsgivaren som inte alltid ser behovet av en person att anställa.

Vad är då en gigbyrå?

Gigs for her är en gigbyrå. Det vill säga vi förmedlar gigs eller uppdrag mellan vår kund och våra gig:are. Lite enklare uttryckt så är vi en konsultfirma som förmedlar konsultuppdrag.

Vårt fokus är att vi jobbar bara med kvinnliga gig:are. Det gör vi för att vi vill stötta kvinnor i att möta framtidens rörliga arbetsmarknad, men också för att vi vill supporta kvinnor i att få makt över sin tid och sitt jobbliv. Och att vi samtidigt hjälper företag att få mer jämställda organisationer blir en grym bonus! För som ni redan vet så finns det massor av statistik på att en jämställd organisation levererar högre lönsamhet, bättre arbetshälsa och högre trivsel hos personalen.

Vill du veta mer om vad vi på Gigs for her erbjuder så kika in här>

Om oss

Vi som har grundat Gigs for her är Madelene Lettman Persson och Lotta Amnebjer Nordqvist. Vi bestämde oss för att göra något tillsammans där vi kunde känna att vi gör skillnad.

Senaste inläggen

Följ oss på Facebook

Missa inga nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev?

Observera att det kan ta några timmar innan avregistreringen är genomförd!