Är du nyfiken på vad det innebär att gigga?

Women working on a computer

VAD INNEBÄR DET ATT GIGGA?

Gig och gigjobb är ett begrepp som används flitigt. I grunden så hänvisar man till en flexibel arbetsmarknad som kännetecknas av allt från korta till lite längre uppdrag. När vi på Gigs for her pratar om gigs så menar vi uppdrag eller projekt som löper allt från tre månader och uppåt. En del använder andra begrepp såsom frilansare, konsult och interimslösning, men enligt oss är det samma sak. Kärt barn har många namn helt enkelt.

Vi ser att efterfrågan på giggare inom företag och organisationer blir allt större och att gigekonomin finns i alla olika branscher och på alla nivåer. Vi ser också en stor efterfrågan hos individer som vill börja gigga.

Varför jobba som giggare?

Många tilltalas av flexibiliteten och att kunna styra över sitt arbete och sin tid i högre grad än när man är anställd. Våra giggare väljer själva hur mycket de vill jobba och hur deras inkomst ska se ut. En del gillar att ha flera uppdrag i gång samtidigt, en del vill ha ett större uppdrag, medan någon annan är nöjd med att ha ett uppdrag på 50-75% och det här varierar såklart över tid beroende på efterfrågan ser ut och hur giggarens liv ser ut i övrigt.

Många giggare väljer som sagt giglivet just för att de tycker om att de känner sig mer fria. En annan relativt vanlig anledning är att det också är en möjlighet om man vill byta inriktining eftersom tröskeln att komma in på ett nytt företag kan ibland vara något lägre inom gigs. Som giggare har du möjlighet att prova på fler olika typer av företag och uppdrag och kan på så vis kan du bredda din kompetens  och känna att du utvecklas. Lite generaliserande kanske, men ofta är drivkrafter som utveckling och förändring tydliga hos giggare.

Varför gigga med Gigs for her?

Gigs for hers nätverk av giggare har kompetenser inom många olika områden och från olika branscher. För att ge några exempel; ekonomi och administration, projektledning inom IT, marknad och kommunikation, ledarskap och affärsutveckling samt HR, personal och lön.

Vår ambition i vårt arbeta att matcha giggare och företag och organsiationer är att jobba utifrån vårt nätverk av kvinnliga giggares behov. En del i att vi gjort valet att inte låsa oss vid en speciell bransch eller ett speciellt område är att vi vill vara med och utmana företag som uppdragsgivare att våga ta in en giggare med erfarenhet från andra branscher. Tänk vad mycket spännande och utvecklande erfarenhet man får in i sin organisation om man vågar ta in någon med en erfarenhet och kompetens från en annan bransch.

Vad finns det för utmaningar som giggare?

Att jobba som giggare ställer krav på dig som egenföretagare då du behöver se till att du har koll på bland annat försäkringar, skatter och F-skattsedel, arbetsgivaravgifter och inte minst pensionsavsättning. Naturligtvis finns det en del som upplever att arbete som giggare innebär en lite mer osäker ekonomisk situation, men de allra flesta anser trots detta att fördelarna överväger.

Vi på Gigs for her finns här för att stötta dig i att vara egenföretagare. Vi vill skapa ett sammanhang där du får känna dig hemma, där du får stöd och har möjlighet att utvecklas.

Här registrerar du dig hos oss

Följ oss gärna

Om oss

Vi som har grundat Gigs for her är Madelene Lettman Persson och Lotta Amnebjer Nordqvist. Vi bestämde oss för att göra något tillsammans där vi kunde känna att vi gör skillnad.

Senaste inläggen

Följ oss på Facebook

Missa inga nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du avregistrera dig från vårt nyhetsbrev?

Observera att det kan ta några timmar innan avregistreringen är genomförd!